top of page
Zoeken
Foto van schrijverJ Kremers

Gemeenteraad bezoekt nieuwbouw Hospice Calando in Middelharnis




Sinds januari zit Hospice Calando niet meer in Dirksland, maar in een gloednieuw pand aan de rand van Middelharnis. De gemeenteraad bracht op vrijdag 8 maart een bezoekje aan de nieuwe locatie.


Hospice Calando is een bekende naam op Goeree-Overflakkee. Het is dan ook niet vreemd dat het heel veel steun krijgt uit de maatschappij. “Dat blijkt wel uit de giften die we krijgen”, vertelt voorzitter John Kremers aan de bezoekende raadsleden. “Dat gaat van een tientje van de krantenjongen tot hele huizen die aan ons na worden gelaten. Dat is zo ontzettend hartverwarmend en het draagt ook bij aan ons bestaansrecht. Want niet alleen zou Calando niet bestaan zonder die giften, het geeft onze werknemers ook veel nieuwe energie om door te gaan.”


Het bezoek van de raadsleden begint met een gesprek in het nieuwe pand van Calando. John vertelt daar van alles over de organisatie en hoe ze op de nieuwe plek terecht zijn gekomen. Ook vrijwilligerscoördinator Karin Diemers sluit aan. “Zonder vrijwilligers hebben we geen bestaansrecht”, laat ze weten. “En ik moet ook zeggen dat er altijd heel veel reacties komen op onze advertenties. We hebben op dit moment een groep van zo’n 60 vrijwilligers en die hebben we ook echt hard nodig. We zijn hen heel dankbaar dat ze ons komen helpen.”


Sinds januari zit Calando dus in een nieuw pand aan de overkant van bestuurscentrum Het Rondeel in Middelharnis. Het pad er naartoe is nog wat hobbelig, maar de locatie zelf is prachtig. Toen Calando in 1998 werd opgericht was er plek voor vijf mensen. Op deze nieuwe locatie zijn er twaalf kamers beschikbaar waarvan acht voor reguliere hospicebewoners. De andere vier kamers zijn voor mensen met gedragsproblematiek die specifieke zorg nodig hebben.

Er is mogelijkheid voor familie en naasten om te blijven slapen bij Calando. Er staat zelfs een chalet op het terrein waar gebruik van gemaakt kan worden. De bezoekende raadsleden kijken dan ook hun ogen uit tijdens de rondleiding. Het is duidelijk dat huiselijkheid bovenaan staat bij Hospice Calando. Het is sfeervol ingericht, de kamers komen uit op een keukentje en woonkamer en er is een prachtig dakterras. Elke kamer heeft een balkon met prachtig uitzicht en er is een binnentuin om tot rust te komen. Het is luxe, maar ook zeker huiselijk.


Tim Jochems (CDA) is naast raadslid ook uitvaartbegeleider. Hij is voor zijn werk al een aantal keer bij Calando binnen geweest. “Ik heb met nabestaanden gepraat en ik hoor alleen maar goede verhalen. Ze zeggen allemaal dat er hier zo goed voor de bewoners wordt gezorgd en dat is fijn om te horen”, aldus Jochems.


Het gemiddeld aantal ligdagen was in Dirksland 19 dagen. Sinds we hier zitten is dat 2,9 dagen”, vertelt John. “Daardoor komen we niet vol te liggen, maar we zien ook dat het een landelijke trend is. Wij denken dat het te maken heeft met het sluiten van de verzorgingstehuizen, mensen komen pas laat in beeld. We gaan op de Zuid-Hollandse eilanden dan ook samenwerken met experts en specialisten om ervoor te zorgen dat mensen op de juiste plek terecht komen.” Mariëlle van den Berg (CU) vraagt zich af of het misschien komt doordat woonzorglocaties al aardige zorg verlenen. “Misschien komen mensen daarom pas echt op het allerlaatste moment hier naartoe”, oppert ze. Maar een duidelijk antwoord is er niet.


Om de middag af te sluiten overhandigt Hendrik Herweijer namens de gemeenteraad een presentje aan Karin en John als dank voor hun tijd en hun tomeloze inzet voor Hospice Calando.

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page